De stand van het gras


Korte documentaire die laat zien hoe mensen controle over hun natuurlijke omgeving willen hebben. Bijvoorbeeld over hun gazon.

De menselijke drang wordt in beeld gebracht door de ogen van tuinbewoners, zoals een ekster, een slak en een egel. We zien mensen die in het hoogseizoen dagelijks bezig zijn met het onderhouden en perfectioneren van hun grasveld. Ze worden niet geïnterviewd, maar we vangen flarden van hun gesprekken op. Een vrouw besproeit neuriënd haar gras met een tuindouche, een man steekt nauwgezet de paardenbloemen uit. Er wordt opgetreden tegen mos en madeliefjes. En om molshopen te voorkomen worden er klemmen gezet. Een perfect grasveld ontstaat niet vanzelf.

De mogelijkheden om een grasveld goed te onderhouden lijken oneindig en de vastberadenheid van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten eveneens. De obsessie met controle en perfectie levert absurde situaties op. Waar eindigt deze strijd? Hoe bedreigt dit gevecht de dieren die in een tuin leven? En wat betekent het uiteindelijk voor onszelf?

Regie & scenario: Rashel van der Schaaf, camera: Marit Daams, drone: Jan Wich, geluid: Tim Marsman & Sofie van der meer, montage: Wiesje van Amstel, geluidsontwerp/mixage: Burak Öztaş, beeldafwerking: Loods Lux & Lumen, grading: Ruud de Bruyn, muziek: Jeremy van der Waard, productie: Dobber Bolhuis & Jasja Arian, producent: SNG Film

Uitgezonden als 2Doc Kort.

zaterdag 24 september 2022 (première NFF) | dinsdag 13 december 2022 (TV)

Kijk De stand van het gras terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 25 minuten
Genre Documentaire, Teledoc Campus
Jaar 2022
Omroep AVROTROS
Producent SNG Films
Scenario Rashel van der Schaaf
Regie Rashel van der Schaaf