Mist, docu over misbruik in de turnwereld zondag 24 oktober op NPO 2


De Teledoc Campus van regisseur Sophie Kalker en producent Hazazah Pictures over misbruik in de turnwereld wordt uitgezonden om 23.00 uur bij BNNVARA.

Na een jarenlange strijd is het de ex-topturnsters gelukt om erkenning te krijgen voor wat hen is aangedaan. Recent ging sportkoepel NOC/NSF diep door het stof en worden de misstanden die zich in de wereld van het turnen hebben voorgedaan, eindelijk erkend. Maar de trauma’s uit het verleden dreunen nog keihard door in hun dagelijks bestaan.

Stéphanie Tijmes, een van deze topturnsters, was een bewegelijk kind met een groot talent voor turnen, maar de vrijheid die ze als kind voelde werd door de stelselmatige mishandeling van haar turntrainers om zeep geholpen. Nu, ruim tien jaar later, is haar leven nog altijd ontwricht door haar trauma en zoekt ze naar manieren om zichzelf van haar demonen te bevrijden.

Je ziet het niet meteen aan haar, maar het verleden drukt zwaar op haar functioneren in het dagelijks leven. Als gevolg van de trauma’s die ze als topturnster opliep ‘verdwijnt’ ze soms uit de realiteit. Ze is er wel maar toch ook niet, haar gevoel is weg en haar zicht wordt wazig. Alsof er een enorme laag mist over haar wereld heen trekt. Doodnormale dingen zijn haar teveel; uit bed komen, eten maken, de vuilnis buiten zetten, bij het minste of geringste komt de mist weer op en begint ze te dissociëren. Deze overlevingsmechaniek heeft haar geholpen om de turnterreur te doorstaan, maar nu weerhoudt het haar om ook nog maar iets te kunnen voelen. Het is een kwelling waar ze dagelijks mee moet zien te leven.

In Mist zien we dat Stephanie zich niet bij de situatie neerlegt maar het gevecht met haar verleden aangaat. Door middel van verschillende therapievormen probeert ze de connectie met haar lichaam terug te vinden, en te leren weer vrij te bewegen. Ze spreekt af met haar voormalige turncollega’s om met elkaar te strijden voor erkenning en ze bezoeken samen hun oude turnzaal, dat blijkt een confrontatie met het verleden die hard aankomt.

Regie Sophie Kalker, camera Jean Counet, geluid Anneloes Pabbruwee, montage Anneke de Lind van Wijngaarden, sound design & mix Evelien van der Molen, componist Florian Jankowski, grafische vormgeving Susanne Keilhack, kleurcorrectie & postproductie Laurent Fluttert, coach Anneke de Lind van Wijngaarden, Liza Kemman, junior producer Moos Wilhelm, uitvoerend producent Nienke Rispens, producent Maarten Kuit, Jeroen van den Idsert, eindredacteur BNNVARA Sjoerd van den Broek Producent BNNVARA Sander van den Eeden

Meer informatie over Mist en een link om de documentaire na uitzending terug te kijken vind je in het Filmarchief van Teledoc Campus.